Search

Cum reglăm corect oglinzile retrovizoare?

Reglarea oglinzilor retrovizoare


Când conduci e important să fii conștient de tot ce se întâmplă în jurul tău, nu doar în față. Rolul oglinzilor retrovizoare este întocmai de a-ți asigura câmpul vizual necesar. Folosește-le cât mai des!


Primul pas este să te așezi în poziția de condus, aranjează scaunul astfel încât să ajungi ușor la pedalele mașinii și pune-ți centura de siguranță. E important să realizezi pașii de mai sus deoarece aceasta este poziția din care te vei uita în spate în timp ce conduci.


Oglinda interioară ar trebui să cuprindă fereastra din spate în întregime. Dacă nu este posibil, ajusteaz-o așa încât să vezi măcar partea din dreapta sus a ferestrei. Pentru a nu amprenta sticla, ține-o de margini. Regleaz-o doar când ești staționat!

Oglinzile laterale

Acestea trebuie fixate în așa fel încât prin ele să poți observa o mică porțiune din suprafața mașinii, iar la mijloc să fie vizibilă linia orizontului. Esențial este să obții perspectiva necesară din cât mai puține mișcări ale capului.

Care e diferența între oglinda nearside și offside? Prima se află în dreapta mașinii, mai aproape de pasager, în timp ce a doua se află în partea stângă, mai aproape de șofer.

Unghiurile moarte

Reprezintă principala problemă atunci când vine vorba de reglarea oglinzilor retrovizoare. Un unghi mort este o lacună în câmpul tău vizual. Spre exemplu, atunci când un autoturism care venind din spate tău, te depășește, dispare pentru câteva secunde din raza ta de observație.

Cel mai periculos unghi mort este cel cuprins între umerii tăi, această arie fiind obstrucționată de propriul corp. Pentru a-l evita poți să arunci priviri scurte peste umărul drept și peste cel stâng direct prin geamurile din lateral ale automobilului (nu e nevoie să faci mișcări ample, e chiar contraindicat).

Folosirea oglinzilor retrovizoare e importantă în toate manevrele. În funcție de manevre le folosești pe următoarele:

  1. Schimbarea benzilor- toate oglinzile și, în funcție de banda pe care dorești să te angajezi, privește peste umărul drept sau stâng.

  2. Pornirea de pe loc- atât oglinda interioară cât și cele exterioare și privește și peste umărul drept.

  3. Ieșirea din autovehicul- atât oglinda interioară cât și cele exterioare și privește și peste umărul stâng, pentru a fi sigur că nu trece vreun autovehicul pe lângă tine, când deschizi ușa.

  4. Depășirea- toate oglinzile, în special pe cea din stânga, pentru a te asigura că un autovehicul din spate nu execută aceeași manevră în acest timp.

  5. Întoarcerea la stânga sau la dreapta- oglinda din interior și cea din stânga (dacă execuți manevra spre stânga), respectiv pe cea din dreapta (dacă execuți manevra spre dreapta)

  6. Încetinirea sau oprirea mașinii- toate oglinzile. Ia în calcul că în cazul în care mișcările executate sunt bruște cel care vin din spate s-ar putea să nu reușească să reacționeze atât de rapid. Așadar, dacă e posibil, încercă să încetinești treptat.

Verifică oglinzile retrovizoare cât mai des în timp ce conduci!

#bloggingtips #WixBlog

6 views0 comments